İnsanlar hitabet becerisi denilince genellikle iyi bir dilbilgisi ile doğru bir şekilde konuşmayı anlarlar, oysaki hitabet bunlardan ibaret değildir. Hitabet, sesinizi karşı tarafa iletmek, konuşurken gereksiz hareketler yapmamak gibi fiziksel becerileri; konuşmayı yapılandırmak ve argümanlarınızı desteklemek için kanıt kullanmak gibi bilişsel becerileri ya da iyi bir dinleyici olmak ve başkalarının fikirlerine saygı göstermek gibi sosyal duygusal becerileri içerir. Yani hitabet konusunda iyi olan insanlar, bu alanların dördünde de beceri sergilerler. Devamını Oku »
Etiket Arşivi: Türkçe dersi
“Oracy” Bilgi ve Beceri Çerçevesi
19 Kasım 2023
Bildiğiniz gibi bu sene Türkçe dersinde dört temel beceriye yönelik ayrı ayrı değerlendirme yapılması ile ilgili yönetmelikle konuşma becerileri sınavları gündeme gelmiştir. Özel okulların yıllardır uyguladığı bir sistem ve doğru bir karar olmakla birlikte değerlendirme kriterlerinden kazanıma ulaşmak konusundaki ustalığımıza bakıldığında sondan başa doğru tasarım modelini uyguladığımız pek ala söylenebilir. Yeni nesil sorularda da böyle olmamış mıydı? Sondan başladığımız doğru da nereye varmak istediğimiz ve varıp varamadığımız muallak. Böyle zamanlarda sondan başa doğru tasarım ile kulağı tersten göstermeyi birbirine karıştırdığımızı düşünmeden edemiyorum. Devamını Oku »
Öğrenmek İçin Konuşmak
19 Kasım 2023
“Konuşma” kavramını, Türkçe dersinin dört becerisinden biri olarak algıladığımızda ve sunum-hitabet becerisiyle özdeşleştirdiğimizde insanoğlunun okumayı yazmayı öğrenmeden önce dünyayı algılama ve iletişim kurma becerisini bir anlamda yok sayıyoruz. Bu nedenle “öğrenmek için konuşmak” ve “konuşmak için öğrenmek” kavramlarını birbirinden ayırmak gerekiyor. Bu yazıda “Öğrenmek için konuşma”nın sadece Türkçe öğretmenlerinin sorumluğunda olmadığını, tüm öğretmenlerin yapabilecekleri bir şeyler olduğunu ve farklı konuşma durumları için gereken beceri yelpazesi hakkında bilgiler paylaşacağım. Devamını Oku »
Türkçe Dersini UbD İle Planlamak
03 Ocak 2023
Geçenlerde Linkedin'de önüme gelen bir haberde bir öğretmenimiz yeni çıkan "PİSA Tarzı Sorular" kitabının müjdesini veriyordu. Süreçte bambaşka şeyler yapıp öğrenciler üst düzey sorular çözerse başarılı olunacağını ummak sizce de göle maya çalmaya benzemiyor mu?
Bir önceki yazımda (Kısaca UbD) önce ders etkinliklerini planladığımızı, işin felsefesine ise neredeyse hiç girmediğimizi söylemiştim. PİSA tarzı ya da yeni nesil soruları çözmeyi odağa aldığımızda UbD'deki ikinci aşama yani değerlendirme bölümü ön plana çıkıyor. Ama yapılan öğretimin, değerlendirmeyle ilişkisi olmadığı için kalıcı anlamadan söz etmek mümkün değil. İşin felsefesinden, yani neyi neden öğrettiğimiz bilgisinden bahsetmiyorum bile.
Devamını Oku »