Anasayfa / Etiket Arşivi: Sorgulama

Etiket Arşivi: Sorgulama

Kanıta Dayalı Yüksek Etkili Öğretim Stratejileri

Kanıta Dayalı Yüksek Etkili Öğretim Stratejileri

HITS (High impact teaching strategies), öğrencilerin öğrenmesini güvenilir bir şekilde artıran 10 öğretim uygulamasıdır: Hedeflerin belirlenmesi, yapılandırılmış dersler, doğrudan öğretim, çalışan örnekler, işbirlikli öğrenme, aralıklı uygulama, sorgulama, geribildirim, üşbilişsel stratejiler, farklılaştırma. Tüm stratejiler birbirleriyle bağlantılıdır ve birlikte etkisi daha da artar. Hemen hepsi, etkin bir ders planında olması gereken temel unsurlardır. Bu nedenle bu stratejileri bir kontrol listesi gibi düşünebilirsiniz.  Devamını Oku »

Uyaranlardaki Felsefeyi Keşfetmek

Uyaranlardaki Felsefeyi Keşfetmek

2017 yılında Çocuklar Felsefe eğitici eğitimi programına katıldığımda P4C nedir ne değildir demeden bir felsefi soruşturmanın içinde bulmuştum kendimi. Ne olduğundan bahsedebilmek için topluluk soruşturmasının nasıl bir şey olduğunu deneyimlemenin birinci kural olduğunu anlamak ilk kırılma noktalarından biriydi benim için. İkinci kırılma noktası, eğitimin üçüncü gününde hazır bir planın kolaylaştırıcısı olmamdı. “Mio Nazik Olmak İstiyor” isimli hikaye üzerinden nezaket üzerine bir sorgulamanın kolaylaştırıcısı olmuştum. Olmuştum dememe bakmayın, bir kolaylaştırıcıdan çok tipik bir Türkçe öğretmeniydim. Kendimi öğrenme çukurunun en dibinde hissettiğim anlardan biri de buydu. Devamını Oku »

İyi Okuyucular Ne Yapar?

İyi Okuyucular Ne Yapar?

İyi bir okuyucuysanız farkına varmadan birçok farklı strateji kullanırsınız; ama okumaya yeni başlayan ya da zorlanan öğrencilerin okumakta ustalaşmaları için kitap okuma eyleminden bağımsız olarak bu stratejilerin yetişkinler tarafından modellenmesi ve kasıtlı olarak öğretilmesi gerekir. Bu yazıda okuduğunu anlamanın 7 önemli stratejisini Katherine Applegate’in 2013 Newbery ödüllü kitabı “Ben Yalnız Ivan” üzerinden örneklemeye çalışacağım. Her ne kadar bu stratejileri liste halinde verecek olsam da stratejilerin kendi aralarında bir hiyerarşisi olmadığını okurken bu stratejileri zihnimizde bütünleştirdiğimizi ve pek çoğunu aynı anda kullandığımızı fark edeceksiniz. Devamını Oku »

Scroll To Top