Bir önceki yazımda "konuşma yoluyla öğrenme" ve "konuşmayı öğrenme" kavramları üzerinde durmuştum. Şimdi bir terazi hayal edelim ve öğrenmek için konuşmayı terazinin sol kefesine koyalım, sağ kefede ise "sunum konuşması" yer alsın. "konuşma yoluyla öğrenme" okuldaki tüm öğretmenleri ilgilendirirken sunum konuşmasının geliştirilmesinden Türkçe ve yabancı dil öğretmenleri sorumludur diyebiliriz. Esas sorun da burada başlıyor. Diğer branş öğretmenlerinin bu sorumluktan haberi yok. Belki de var; ama herkes kendi dersinin kazanımlarını yetiştirmeye çalışmakla öylesine meşgul ki... Elbette bir başka handikap da bunu nasıl geliştirecekleri konusunda kendilerinin de eğitim almamış olması. Devamını Oku »
Etiket Arşivi: oracy
Konuşma Hakkında Konuşmak
20 Kasım 2023
Diyelim ki, okulunuzda bu sene Oracy programını uygulamaya karar verdiniz ve programın başında öğrencilerle konuşmaya dair kuralları belirlemeniz gerekiyor. Ne yaparsınız? Öğrencilerle birlikte belirlerim, dediğinizi duyar gibiyim. Doğru cevap bu olmakla birlikte kural belirlemeden önce yapılacak ilk şey, öğrencilerin konuşmaya dair önyargılarını farkına varmalarını sağlamaktır. Çünkü her türlü ortamda davranışlarımızı yönlendiren görünmez kurallar vardır. Devamını Oku »
Öğrenmek İçin Konuşmak
19 Kasım 2023
“Konuşma” kavramını, Türkçe dersinin dört becerisinden biri olarak algıladığımızda ve sunum-hitabet becerisiyle özdeşleştirdiğimizde insanoğlunun okumayı yazmayı öğrenmeden önce dünyayı algılama ve iletişim kurma becerisini bir anlamda yok sayıyoruz. Bu nedenle “öğrenmek için konuşmak” ve “konuşmak için öğrenmek” kavramlarını birbirinden ayırmak gerekiyor. Bu yazıda “Öğrenmek için konuşma”nın sadece Türkçe öğretmenlerinin sorumluğunda olmadığını, tüm öğretmenlerin yapabilecekleri bir şeyler olduğunu ve farklı konuşma durumları için gereken beceri yelpazesi hakkında bilgiler paylaşacağım. Devamını Oku »