Anasayfa / Etiket Arşivi: hitabet

Etiket Arşivi: hitabet

Neden Okulunuzda “Öğrenci Sesi” Daha Çok Duyulmalı?

Neden Okulunuzda “Öğrenci Sesi” Daha Çok Duyulmalı?

Bir önceki yazımda "konuşma yoluyla öğrenme" ve "konuşmayı öğrenme" kavramları üzerinde durmuştum. Şimdi bir terazi hayal edelim ve öğrenmek için konuşmayı terazinin sol kefesine koyalım, sağ kefede ise "sunum konuşması" yer alsın. "konuşma yoluyla öğrenme" okuldaki tüm öğretmenleri ilgilendirirken sunum konuşmasının geliştirilmesinden Türkçe ve yabancı dil öğretmenleri sorumludur diyebiliriz. Esas sorun da burada başlıyor. Diğer branş öğretmenlerinin bu sorumluktan haberi yok. Belki de var; ama herkes kendi dersinin kazanımlarını yetiştirmeye çalışmakla öylesine meşgul ki... Elbette bir başka handikap da bunu nasıl geliştirecekleri konusunda kendilerinin de eğitim almamış olması. Devamını Oku »

Oracy Becerilerini Geliştirmek İçin Öğretim Fikirleri

Oracy Becerilerini Geliştirmek İçin Öğretim Fikirleri

İnsanlar hitabet becerisi denilince genellikle iyi bir dilbilgisi ile doğru bir şekilde konuşmayı anlarlar, oysaki hitabet bunlardan ibaret değildir. Hitabet, sesinizi karşı tarafa iletmek, konuşurken gereksiz hareketler yapmamak gibi fiziksel becerileri; konuşmayı yapılandırmak ve argümanlarınızı desteklemek için kanıt kullanmak gibi bilişsel becerileri ya da iyi bir dinleyici olmak ve başkalarının fikirlerine saygı göstermek gibi sosyal duygusal becerileri içerir. Yani hitabet konusunda iyi olan insanlar, bu alanların dördünde de beceri sergilerler. Devamını Oku »

“Oracy” Bilgi ve Beceri Çerçevesi

“Oracy” Bilgi ve Beceri Çerçevesi

Bildiğiniz gibi bu sene Türkçe dersinde dört temel beceriye yönelik ayrı ayrı değerlendirme yapılması ile ilgili yönetmelikle konuşma becerileri sınavları gündeme gelmiştir. Özel okulların yıllardır uyguladığı bir sistem ve doğru bir karar olmakla birlikte değerlendirme kriterlerinden kazanıma ulaşmak konusundaki ustalığımıza bakıldığında sondan başa doğru tasarım modelini uyguladığımız pek ala söylenebilir. Yeni nesil sorularda da böyle olmamış mıydı? Sondan başladığımız doğru da nereye varmak istediğimiz ve varıp varamadığımız muallak. Böyle zamanlarda sondan başa doğru tasarım ile kulağı tersten göstermeyi birbirine karıştırdığımızı düşünmeden edemiyorum. Devamını Oku »

Scroll To Top