Anasayfa / Etiket Arşivi: eğitim

Etiket Arşivi: eğitim

Okulunuzda Yaratıcı Düşünmeyi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Okulunuzda Yaratıcı Düşünmeyi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Bundan neredeyse yirmi yıl önce Türkçe öğretmeni arkadaşım Nöropsikiyatri uzmanı olan babasının kütüphanesinde bir kitap keşfetmişti. 70’li yıllardan kalma kalın saman kağıda basılmış olan bu kitabın içinde yaratıcı düşünme becerisini geliştirmeye yönelik çok sayıda alıştırma vardı. Arkadaşım bu değerli keşfi tarayıcıda tarayarak benimle paylaştığında öyle mutlu olmuştuk ki iflah olmaz kitap kurtları olarak heyooooo diyerek ele ele tutuşup kendi etrafımızda döndüğümüz doğrudur. Böylece sevgili Gizem sayesinde önümde yepyeni bir pencere açılmış oldu. Devamını Oku »

Asa Lind’le Söyleşi

Asa Lind’le Söyleşi

EÇEV’in 6.sını düzenlediği İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günlerinin bu yılki onur konuğu, İsveçli ünlü çocuk kitapları yazarı Asa Lind’di. “Hayal Etmek” temasıyla gerçekleştirilen ve ÇOGED'in ortaya çıkış öyküsünü de öğrendiğimiz bu çok özel etkinlikte, hayal eden ve hayalleri kendini aşan pek çok değerle buluştuk. Devamını Oku »

Bana Ders Anlatma!

Bana Ders Anlatma!

Üniversite sınavına hazırlanırken Ankara’da dershaneye gidiyordum. Bir Türkçe öğretmenimiz vardı. Malum, öğrenciler öğretmenleri çekiştirmeye bayılır. Biz de kendi aramızdaki konuşmalarımızda o Türkçe öğretmenine dershanenin boşuna maaş verdiğini düşünürdük. Çünkü ders anlatmazdı, tüm dersi öğrencilere anlattırırdı. Konuları aramızda paylaştırır, bizler sırayla tahtaya çıkar, konuyu anlatırdık. Devamını Oku »

Yazmak İyi Bir Strateji midir?

Yazmak İyi Bir Strateji midir?

Bir gün bloğuma yazdıklarımı kitap olarak bastırmayı düşünüp düşünmediğimi soran bir mail geldi. Başta ne cevap vereceğimi bilemediğimden, sonrasında da unuttuğum için maile cevap veremedim. Bir süre sonra aynı kişiden bir mail daha geldi: “Yazdıklarınızı kitap olarak bastırmayı düşünüp düşünmediğinizi sormuştum ama cevap alamadım.” Devamını Oku »

Öğretmenler Üç Günlüğüne Öğrenci Olursa…

Öğretmenler Üç Günlüğüne Öğrenci Olursa…

Görevim gereği öğretmenlerin düzenli olarak derslerine giriyorum ve “yapılandırılmış gözlem” adını verdiğimiz bir süreçte onlara “ileri besleyen geri bildirimler” vermeye çalışıyorum. Bu durum, bazen haftanın yarısında sınıflarda misafir olarak ders dinlememi gerektiriyor. Türkçe öğretmeni olarak görev yaptığım yıllarda da bir öğrenci ya da bir grup tahtada sunum yaptığında mutlaka gidip onların sıralarına oturup sunumu oradan izler ve öğrencilerin gözünden kendimi görmeye çalışırdım. Bu deneyimler, bana bir şeyleri farklılaştırmam için gereken bakış açısını kazandırmıştır. Devamını Oku »

Eğitimde Anlam Arayışı

Eğitimde Anlam Arayışı

Öğretmenler bilirler. Bazen zor bir matematik problemini çözümlerken ya da bir kelimeyi ekine köküne ayırırken bir öğrenci parmak kaldırır ve “Öğretmenim, bunlar ne işimize yarayacak?” diye sorar. Yine böyle bir an… Arka sıralardan bir öğrenci ısrarla parmak kaldırır. Genelde böyle anlarda gelen soruların konuyla alakasız olduğunu hissetmekle birlikte öğretmen söz vermeden edemez ve bomba soru gelir. - Öğretmenim Türkçeyi kim bulmuş? Devamını Oku »

Eğitimde Optimizasyon ve Sistem Düşüncesi

Eğitimde Optimizasyon ve Sistem Düşüncesi

"Değişime karşı çıkanlar, cesaretinizi kırmak için her yolu deneyecektir. " Robert E. Knowling Dünyadaki insanların bir kısmı değişime direnç göstermekle, bir kısmı değişime ayak uydurmakla mücadele halindeler. Çok az bir kısmı ise nispeten bu iki gruba göre daha rahat. Onlar kimler mi? Elbetteki değişimi başlatanlar. Dünyadaki değişimden en çok etkilenen sektörlerden biri de şüphesiz eğitim. İşin tuhaf yanı yapılan araştırmalara göre değişime en çok direnen sektörlerden biri eğitim sektörü ve bu sektörde çalışan insanlar. Devamını Oku »

Scroll To Top