Ders çalışması; öğretmenleri deneme, gözlemleme ve iyileştirme konusunda destekleyen bir araştırma döngüsü. Bu yöntemde öğretmenler, öğrencilerin öğrenmesi için birlikte çalışıyorlar. Böylece okullar, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin öğrenme konusunda tutkulu oldukları yerler haline geliyor. Devamını Oku »
Etiket Arşivi: Aysun Yağcı
Hiç Bitmeyen Dersler…
14 Ekim 2018
Öğretmenlikte deneyim kazandıkça kırk dakikalık bir derste ne kadar ilerleyebileceğiniz, ne kadar örnek yapabileceğiniz ya da grup çalışmasına kaç dakika ayıracağınızla ilgili öngörü kazanırsınız; bu öngörüye rağmen öğretmenlerden pek azı dersi nasıl bitirdiğini önemser. Devamını Oku »
Derste Öğretmeyin, Öğrenin
19 Aralık 2016
“Ne yapalım müfredat çok yoğun” “Ne yapalım dersimin süresi az.” “Ne yapalım sınav var.” “Ne yapalım veliler böyle istiyor.” diyen iç sesimizi kısıp derslerimizi farklılaştırmamızı sağlayacak yeni yaklaşımları öğrenmeye ve denemeye istekli olduğumuzda, derslerimiz bir süre sonra hiç ummadığımız kadar çeşitlenecek ve bu durum öğrencilerimizi de kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu almaya zorlayacaktır. Öğrenmeyi modelleyen bir öğretmenden daha güzel bir örnek olabilir mi? Devamını Oku »
Tasarımcı Olarak Öğretmen
19 Aralık 2016
İyi planlanmış bir dersin akışı ve belirli bir ritmi vardır. Bu akış, öğrencilerdeki zaman algısını değiştirebilme gücüne sahiptir. Akış varsa öğrenciler dersin ne zaman biteceği ile değil, onlara verilen görevleri belirlenen sürede yapıp yapamayacaklarıyla ilgilenirler. Hatta zil çaldığında onlardan “A zil mi çaldı, ne kadar çabuk geçti zaman?” serzenişlerini duymanız pek ala mümkündür. Devamını Oku »
Eğitimciler Neden Blog Yazmalı?
19 Aralık 2016
Bir iş görüşmesine gittiğinizde cevaplayabileceğiniz soru sayısı ne de olsa sınırlıdır. Kimi zaman hiç de beklediğiniz güçlü sorular gelmez. Oysa ki bloğunuzun varlığı, sizin hayata, eğitime bakış açınızdan tutun da yaptığınız uygulamalara, bilgi birikiminize kadar hakkınızda çok ayrıntılı bilgi verir. Devamını Oku »
Araştırmacı Olarak Öğretmen
19 Aralık 2016
Okullardaki karar alma süreçlerini ve ders içi uygulamaları temellendirmekte kullanılacak “eylem araştırması” temelli yaklaşımlar, okullarını dönüştürmek isteyen eğitsel liderler için gerçek anlamda bir yol haritası sunuyor. Devamını Oku »
Üstbilişselleştiremediklerimizden misiniz?
29 Eylül 2015
Her hafta okuldaki tüm zümrelerle bir sonraki haftanın öğrenme tasarımları üzerine düşündüğümüz toplantılar yapıyorum. Bu aynı zamanda 1. sınıftan 8. sınıfa kadar bir dersin kazanımları üzerinde büyük resmi görmemi sağlıyor. Devamını Oku »
Bana Ders Anlatma!
27 Eylül 2015
Üniversite sınavına hazırlanırken Ankara’da dershaneye gidiyordum. Bir Türkçe öğretmenimiz vardı. Malum, öğrenciler öğretmenleri çekiştirmeye bayılır. Biz de kendi aramızdaki konuşmalarımızda o Türkçe öğretmenine dershanenin boşuna maaş verdiğini düşünürdük. Çünkü ders anlatmazdı, tüm dersi öğrencilere anlattırırdı. Konuları aramızda paylaştırır, bizler sırayla tahtaya çıkar, konuyu anlatırdık. Devamını Oku »
Yazmak İyi Bir Strateji midir?
18 Eylül 2015
Bir gün bloğuma yazdıklarımı kitap olarak bastırmayı düşünüp düşünmediğimi soran bir mail geldi. Başta ne cevap vereceğimi bilemediğimden, sonrasında da unuttuğum için maile cevap veremedim. Bir süre sonra aynı kişiden bir mail daha geldi: “Yazdıklarınızı kitap olarak bastırmayı düşünüp düşünmediğinizi sormuştum ama cevap alamadım.” Devamını Oku »
Farklılaştırılmış Öğretmenler Kurulu
08 Temmuz 2015
Öğretmenler kurulları uzun yıllardır tüm okullarda neredeyse benzer ritüellerle gerçekleştirilir. Okulunuzun büyük bir toplantı odası yoksa çok amaçlı salona masalar u şeklinde dizilir. Tüm yılın koşuşturmacası içinde ne kadar da kalabalık olduğunuzu bir kez daha hatırlamış bir şekilde zümre arkadaşlarınızla yan yana oturup toplantının başlamasını beklersiniz. Devamını Oku »