Anasayfa / Eğitim / Bir Mezun Portresi Oluşturmak
Bir Mezun Portresi Oluşturmak

Bir Mezun Portresi Oluşturmak

Mart ayı bir sonraki yılın eğitim programı üzerinde derinlemesine düşünmek için en iyi zamanlardır. Eğer uzun zamandır, okulunuzun vizyon beyanını ve değerlerini gözden geçirmediyseniz bu konuya ciddi ciddi vakit ayırmanın zamanı gelmiştir.

Bir önceki yazımda okulu yeniden düşünmekten bahsetmiştim. Bugün sizlere bu süreci kolaylaştıracak adımları anlatmak istiyorum.

Bunun için sırasıyla üç adımdan geçmemiz gerekiyor:

  1. Değişen dünyanın neden okullarımızı yeniden tasarlamamız gerektirdiğini tam olarak anlamak
  2. Öğrencilerimizin başarılı olmaları için geliştirmeleri gereken beceri, bilgi ve başarı alışkanlıklarını yeniden tanımlamak
  3. Öğrencilerin bu yeterlilikleri geliştirmelerini desteklemek için öğretme ve değerlendirme modellerimizi yeniden tasarlamak

1. ANLAMAK

Mezun profilinizi neden güncellemeniz gerektiğini anlama sürecine bir okul gelişim ekibi kurarak başlayabilirsiniz. Okul gelişim ekibinde; müdür yardımcıları, akademik koordinatör, psikolojik danışman, okuldaki her branşı temsilen birer öğretmen bulunması iyi olur.

Okul gelişim ekibine eğitimin geleceği ile ilgili ne düşündüklerini sorun ve literatürü takip edebilmeleri için 15- 20 günlük bir zaman tanıyın. Belirtilen süre sonunda bu gündemle bir toplantı yapacağınızı ve herkesin hazırlıklı gelmesini rica edin. Bu hazırlık, okulun diğer paydaşlarının fikirlerini almadan önce okul gelişim ekibinin bakış açısını genişletecek önemli bir adımdır. 

Benim genel gözlemim, çoğu eğitimcinin kendisi için tek bir makale bile okuyacak zamanı yaratamaması. Çoğumuzun gerekçesi aynı, okul çok yoğun. Şimdi de bundan sonra da okul yoğun olmaya devam edecek. Kendimizi beslemek için durmayı, yavaşlamayı ve derin düşünmeyi göze almazsak dalgaların bizi alıp alıp kıyıya fırlatmasının önüne geçemeyiz. Derin düşünmek için duraklayacağımız bu toplantılar, hem kendinizi hem de ekibinizi rutinden bilinçli olarak çıkartacaktır.

Anlamak bölümü, konunun aciliyetine ilişkin verileri toplamanızı, yeniden tanımlamak ve yeniden tasarlamak bölümüne başlarken ikna edici nedenlerinizin olmasını ve harekete geçme çağrınızın karşılık bulma ihtimalini artıracaktır.

Bu bölüm için Institute The Future Of Learning tarafından hazırlanan 3 Gerçek Çerçevesini özellikle okumanızı tavsiye ederim.

2. YENİDEN TANIMLAMAK

Mezun profilini yeniden tanımlamak için öğrencilerden, öğretmenlerden ve velilerinizden on beş yirmi kişiyi geçmeyen farklı odak gruplar oluşturabilirsiniz. Toplantılara fikirlerinize değer verdiğiniz insanları davet edebileceğiniz gibi, farklı fikirleri temsil etmesi açısından rastgele seçimler de yapabilirsiniz. 

Toplantıları mümkün olduğunca resmi toplantı formatından uzak bir ortamda yapmak; katılanlar için lezzetli atıştırmalıklar hazırlamak, her zamankinden daha farklı bir toplantı olacağı izlenimi verir ve katılımcılar düşüncelerini daha rahat ifade edebilirler.

Herkesin birbiriyle göz teması kurabildiği, grup çalışmasına izin veren, grupların not almaları için ayaklı tahtaların olduğu samimi bir sınıf ortamı oluşturabilir, çıkan fikirleri sınıfın duvarlarına yapıştırabilirsiniz. 

Bu toplantılarda dikkat edilmesi gereken unsur, katılan kişilerin konuyu kişiselleştirmelerinin önüne geçmektir. Bu tarz toplantılarda bazen veliler veya öğrenciler okulla ilgili kendi yaşadıkları kişisel bir sorunu anlatma eğiliminde olabilir. Bu nedenle usta bir kolaylaştırıcı tarafından yürütülen toplantıların düşünce rutinleriyle kolaylaştırılması bu tür tuzaklara düşmenizi engelleyecek ve topluluğun çok sayıda fikir üretmesinin önünü açacaktır. Bununla birlikte katılımcılar elbette ki iddialarını destekleyecek veriler sunarken sorunlara değinmelidirler. Burada önemli olan, toplantının amacından uzaklaşmasını engellemek ve katılımcıların gelecek vizyonuna daha çok odaklanmalarını sağlamaktır.

Odak grup toplantılarını her sınıf düzeyiyle ayrı ayrı yapabileceğiniz gibi, farklı sınıf seviyelerini de bir araya getirebilirsiniz. Bu konuda karar sizin. 

Toplantıya her zaman okulununuzun şu anki vizyon, misyon ve değerlerini katılımcıların akıllarında kaldığı kadar yazmalarını isteyerek başlayın. Bu aynı zamanda sizin için yol gösterici bir ön test olacaktır; çünkü yeni mezun profilinizi tamamladığınızda okuldaki tüm paydaşların sorulduğunda hemen cevap verecekleri bir nitelikte olmasını sağlamak ana hedeflerimizden biri olmalıdır.

Odak grup toplantılarında, aşağıdaki sorular üzerinden tartışmalar yürütebilirsiniz?

  • 21. yüzyılda başarı için hangi beceriler gereklidir? 

Öğrencilerin günümüzün hızla değişen dünyasında başarılı olmaları için hayati önem taşıyan beceri ve yeterlilikleri göz önünde bulundurun. (Eleştirel düşünme, yaratıcılık, iletişim, işbirliği..vb.)

  • Hangi akademik bilgi esastır?

Öğrencilerin uzman olması gereken temel akademik içerik alanlarını belirleyin. 

  • Hangi kariyer ve teknik beceriler önemlidir?

Öğrencilerin sahip olduğu tüm potansiyel kariyer yollarını ve başarılı olmaları için hangi mesleki veya teknik becerilerin gerekli olabileceğini göz önünde bulundurun.

  • Hangi karakter özelliklerini ve değerlerini aşılamak istiyoruz?

Topluluğunuzdaki mezunların sahip olmasını istediğiniz karakter özelliklerini, değerleri, etik ilkeleri tanımlayın.  (Dürüstlük, dayanıklılık, empati…vb.)

  • Küresel vatandaşlığı nasıl teşvik edebiliriz?

Öğrencileri sorumlu küresel vatandaşlar olmaya hazırlamanın yollarını tartışın.

  • Hangi sosyal ve duygusal beceriler önemlidir?

Kişisel farkındalık, empati ve duygusal düzenleme gibi becerilerin önemini ve bu becerilerin öğrencilerin hayatta nasıl başarılı olmasına yardımcı olduğunu değerlendirin.

  • Hangi ders dışı ve okul dışı etkinlikler bu hedefleri destekliyor?

Öğrencilerin arzu edilen geleceğe hazırlık becerilerini ve niteliklerini geliştirmelerine yardımcı olacak kulüpleri, sporları ve diğer etkinlikleri tartışın.

  • Proje tabanlı öğrenmeyi ve gerçek dünya deneyimlerini nasıl birleştirebiliriz?

Öğrencilerin uygulamalı projeler, stajlar ve sosyal sorumluk yoluyla öğrendiklerini uygulayabilecekleri yolları keşfedin.

3. YENİDEN TASARLAMAK

Bu bölümde okul gelişim ekibi, odak grup toplantılarından ortaya çıkan verileri derlemeli ve ardından aşağıdaki soruların cevaplarını aramaya başlamalıdır:

  • Hangi değerlendirmeler ve önlemler, ilerlemenin izlenmesine yardımcı olacaktır? 

Mezun portrenizde belirtilen hedeflere ulaşma yolunda öğrenci ilerlemesini nasıl değerlendireceğinizi ve ölçeceğinizi belirleyin.

  • Toplumu ve paydaşları nasıl dahil edeceğiz?

Aileleri, öğretmenleri, öğrencileri, yerel işletmeleri bu sürece dahil etmenin yollarını tartışın.

  • Uygulama için hangi kaynaklara ve mesleki gelişime ihtiyaç var?

Eğitimcilerin öğretim uygulamalarını mezun portresinin hedefleriyle uyumlu hale getirmelerine yardımcı olmak için gereken kaynakları, eğitimi ve desteği belirleyin. 

  • Eşitlik ve kapsayıcılığı nasıl sağlayacağız?

Mezun portrenizin kapsayıcılığı teşvik ederken eğitim sonuçlarındaki eşitsizlikleri nasıl ele alabileceğini ve azaltabileceğini düşünün.

  • Bir mezunun portresini ne sıklıkla gözden geçirip güncelleyeceğiz?

Hedeflerin öğrencilerin ve toplumun gelişen ihtiyaçlarıyla uyumlu kalmasını sağlamak için düzenli inceleme ve revizyon için bir süreç oluşturun.

  • Mezun portresini paydaşlara nasıl aktacağız?

Okulunuzun mezunlara yönelik vizyonunu velilerle, öğrencilerle ve öğretmenlerle paylaşmak için bir plan geliştirin ve okulunuzun mezun portresini sergilemek için kullanabileceğiniz bir görsel tasarlayın. Farklı okulların örneklerini bu linkten inceleyebilirsiniz.

Görüldüğü gibi bu süreçte kendimize pek çok soru sorduk ve umuyorum ki bazı cevaplar bulduk. Unutmamamız gereken, değerli cevapları aramadan asla bulamayacak olmamızdır.

Hakkında Aysun Yağcı

Öğretmenlik deneyimlerimi, kendimce doğrularımı, okuduklarımı, aldığım eğitimleri, çıkarımlarımı paylaşmaya devam ediyorum.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Scroll To Top