Konuşma Hakkında Konuşmak yazısında öğrencilerin konuya ilişkin hazırbulunuşluk düzeyleri ve önyargıları üzerinde durmuş; kural belirlemek için zihinsel bir hazırlık yapmıştık. Şimdi sıra konuşma kurallarını netleştirmeye geldi.
Kural belirlemek için bir veya iki ders saati ayırmak isabetli olacaktır. Bu sürenin çok uzun olduğunu düşünebilirsiniz; ancak ilk derslerde yapacağınız hazırlık çalışmaları yıl boyunca işleyeceğiniz derslerin verimini artıracaktır. Kuralların varlığı, yapacağınız konuşmaların daha üretken ve amaçlı olmasını sağlar. Kural belirlemek, aynı zamanda öğrencilerin görevden uzaklaşma ve sessiz kalma olasılıklarını azaltır.
Örnek Ders Planı:
Giriş:
Kural belirleme dersinin başında dikkat çekme ve konuya odaklama etkinliği olarak öğrencilerinize örnek senaryolar sunun ve bu durumlarda neler hissettiklerini düşünmelerini isteyin.
İlkokul sınıfları için örnek senaryolar:
- Arkadaşlarınla oynuyorsun. Farklı bir aktivite için fikir önerdiğinde arkadaşların fikrine gülüyor.
- Yeni bir kart oyunu oynuyorsunuz ama kuralları anlamıyorsunuz. Kuralları diğer oyunculara soruyorsunuz ama kimse sizinle ilgilenmiyor.
- Biraz utangaçsın. Öğretmen bir soru soruyor ve sen de cevabı biliyorsun ama yanında oturan öğrenci her zaman senden önce cevap veriyor.
Tahtaya mutlu ve üzgün bir yüz çizin. Öğrencilerin her durumda nasıl hissedeceklerini göstermelerini isteyin ve onları neyin değişmesi gerektiğini söylemeye teşvik edin.
Ortaokullar için örnek senaryolar:
- Bir grup projesi üzerinde çalışıyorsunuz ve bir öneride bulunuyorsunuz. Diğer grup üyeleri hemen bunun iyi bir fikir olmadığını söylüyorlar.
- Bir tartışma sırasında sınıfla paylaşacağınız ilginç bir fikriniz var ama hiçbir şey söylemiyorsunuz.
- Sınıfın önünde bir sunum yapıyorsunuz. Sınıfın arka tarafında iki öğrenci konuşuyor.
Öğrencilerin her durumda nasıl hissedeceklerini ortaya çıkarın ve söyledikleri anahtar ifadeleri veya kelimeleri tahtaya yazın. Daha sonra her durumda neyin değişmesi gerektiğini sorun.
Gelişme:
İlkokul öğrencilerinin aşağıdaki soru üzerinde düşünmelerini sağlayın:
- Hangi eylem veya davranışlar sizin veya diğer öğrencilerin konuşmasını veya birlikte çalışmasını zorlaştırıyor?
Öğrencilerden gelen cevapları tahtaya listeleyin. Bu gibi sorunları yaşamamak için hangi kurallara uymamız gerektiğini sorun ve yine cevapları not alın. Ortak olanları eledikten sonra 5 ila 7 maddelik bir liste üzerinde anlaşın.
Ortaokul öğrencileri için sınıfı 4 gruba ayırın ve her gruba aşağıdaki başlıklardan birini verin:
- Hangi davranış veya eylemler faydalıdır ve iletişimi daha iyi hale getirir?
- İyi ya da yararlı olmayan ve iletişimi zorlaştıran davranış ya da eylemler var mı?
- İzleyiciler sunum yapan kişiyi desteklemek için ne yapabilir?
- Sunucu, izleyiciyi desteklemek için ne yapabilir?
Öğrencilerin 5 dakika bu başlıklar üzerinde tartışmasını sağlayın. Her grubun çıkarımlarını tüm sınıfla paylaşmasını isteyin. Öğrencilerden gelen anahtar kavramları tahtaya not alın. Tüm söylenenlerden yola çıkarak ortak kurallar üzerinde uzlaşın.
İlkokulun üst seviyelerinde ve ortaokulda grup tartışmaları için farklı kurallar, konuşmacı ve dinleyici için farklı kurallar belirleyin.
Kapanış:
Kuralları belirledikten sonra onları görselleştirmek ve sınıfta tüm öğrencilerin görebilecekleri bir yere asmak faydalı olacaktır. İlkokullarda sınıfa asılacak posteri öğrenciler kendileri resimlemekten keyif alacaklardır.
Konuşma kurallarını, tutarlı bir şekilde uyguladığınızda ve sık sık tekrar ettiğinizde etkili olduklarını göreceksiniz. Kurallar, aynı zamanda öğrencilerin çalışmalarını izlemeleri ve değerlendirmeleri için bir referans noktası sağlayacaktır ki bu derslerin verimli geçmesinin yanı sıra en büyük ikinci faydadır.
Kaynak: